Saturday, 3 May 2014

REMINDER /// Foma Jaremtschuk at Museum Dr. Guislain

FOMA JAREMTSCHUK, untitled, ink on paper, 26,9 x 34,4 cm, Courtesy Galerie Susanne Zander / Delmes & Zander

FOMA JAREMTSCHUK at MUSEUM Dr. GUISLAIN

"Oorlog & Trauma"
till June 30th, 2014

Review on www.cobra.be
Oorlog & trauma - Over soldaten, ambulances en psychiaters

Het In Flanders Fields Museum in Ieper en het Museum Dr. Guislain in Gent hebben de handen in elkaar geslagen om de medische en psychologische gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding van alle oorlogen in kaart te brengen

September 1914 - Op de Parijse boulevards verzamelen zich soldaten die naar het front vertrekken. De sfeer is uitgelaten. Ze zullen die boches wel even een fikse bolwassing geven en die oorlog zal snel afgelopen zijn. Wat als een soort scoutsuitstap begint, blijkt echter al snel een nachtmerrie van zeer lange duur te worden. Niet voor niets spreekt men nu nog altijd van de groote oorlog.
Een aantal Franse divisies vertrekken in opgeëiste taxi's, maar op de slagvelden is er aanvankelijk bijna geen enkele gemotoriseerde ambulance te bespeuren. De doden en gewonden - en dat zijn er vanaf de eerste dagen massaal veel - worden in de grootste chaos op paardenkarren afgevoerd. Het is opvallend dat men enorme moeite heeft gedaan om de technologie van de oorlogsvoering te perfectioneren - vandaar ook het groot aantal slachtoffers - maar dat men geen moment had stil gestaan bij de medische afwikkeling van het conflict. In 1914 was er voor elke duizend Britse soldaten welgeteld één arts! (...)

Read the complete article HERE

www.oorlogentrauma.be

No comments:

Post a Comment